top of page
Writer's pictureEemeli Karlsson

Vuokramarkkinat ja yliopistokaupungit



Vuokramarkkinat ovat paikallisia ja yliopistot ovat erittäin olennainen asia tätä kaupunkikohtaisuutta ja mikroalueita eli paikallisuutta. Yliopistot luovat kysyntää vuokramarkkinaan ja erityisesti pienten asuntojen markkinaan. Toisaalta myös solutyyppinen asuminen kuuluu opiskelijakaupunkeihin. Yliopistokaupungeissa kesä on ylivoimaisesti kuumin vuokramarkkinan sesonki, mutta tämäkin vaihtelee suuresti kaupungeittain. Vaikka Helsingissä on suurin yliopisto, ei sen vuokra-asunnot vähene suhteellisesti kesäisin yhtä paljon mitäpä vaikka Vaasassa, jossa joka viides kadulla vastaantuleva on korkeakouluopiskelija. 


Suomen yliopistot, opiskelijamäärät ja kampukset 


Suomessa on 14 yliopistoa (suluissa opiskelijamäärä), jotka ovat Helsingin yliopisto (31 465), Tampereen yliopisto (22 595), Aalto-yliopisto (20 579), Turun yliopisto (17 638), Itä-Suomen yliopisto (16 751), Jyväskylän yliopisto (14 637), Oulun yliopisto (14 171), Lappeenrannan teknillinen yliopisto (7 700), Åbo Akademi (6 247), Vaasan yliopisto (5 589), Lapin yliopisto (4 826), Svenska handelshögskolan (2 648), Taideyliopisto (1 931) ja Maanpuolustuskorkeakoulu (1 190). Nämä luvut on otettu tilastokeskuksen seurannasta, mutta luvuissa on eroavaisuutta yliopistojen niiden sivuilla ilmoitettuihin opiskelijamääriin. Esimerkiksi Turun yliopisto ilmoittaa opiskelijamääräkseen 21 995 (vrt. 17 638).


Lisäksi nämä eivät kerro yksiselitteisesti yliopistokaupunkeja, sillä esimerkiksi Turun yliopistolla on kampus Turun lisäksi myös Raumalla ja Porissa. Nämä ei tietenkään ole kooltaan yhtä merkittäviä, mutta silti sellaisia, jotka vaikuttavat vuokramarkkinaan. Raumalla on Turun yliopiston opiskelijoita noin 1000 ja Porissa noin 700. Lappeenrannan yliopistolla taas on kampus myös Lahdessa (n. 1000 opiskelijaa). Itä-Suomen yliopisto jakaantuu Kuopioon (6 800) ja Joensuuhun (9 100). Åbo Akademi jakaantuu Turkuun ja Vaasaan, Hanken Helsinkiin ja Vaasaan. Jyväskylän yliopistolla on piste myös Kokkolassa (Chydenius), jonka opiskelijamäärä jää joihinkin satoihin. 


Eikä kaupungeissa välttämättä sijaitse vain yksi yliopisto, vaan jopa useampia. Helsingissä sijaitsee Helsingin yliopisto, Aalto- ja taideylipistot, Hanken ja Maanpuolustuskorkeakoulu. Turussa sijaitsee Turun yliopisto ja Åbo Akademi. Vaasassa Vaasan yliopisto, Åbo Akademi, Hanken ja Helsingin yliopisto.


Yliopiston nimi ja sen opiskelijamäärä ei kerro totuutta kaupungin opiskelijamäärästä 


Tämä blogi on varsin listapainoitteinen, mutta tarkoituksena on tuoda esille, ettei riitä, että katsoo pelkästään yliopiston nimeä ja tekee siitä johtopäätöksen kaupungin opiskelijamääristä ja sen vaikutuksesta vuokramarkkinaan. Ja kuten osoitettua, yliopistokaupunkeja on muitakin kuin vain ne kaikkein isoimmat. Näissä muissakin merkitys vuokramarkkinalle voi olla suuri. 


Lisäksi on erittäin tärkeää ottaa huomioon, että tässä blogissa kirjoitettiin vain puolitotuudesta. Yliopisto-opiskelijoita on tilastokeskuksen mukaan 168 037. Todellisuudessa vuokramarkkinan tärkeitä osapuolia ovat myös toiset korkeakouluopiskelijat, eli ammattikorkeakoulut. Heitä on tilastokeskuksen mukaan 170 775 ja tästä joukosta asiaa vielä myöhemmin kesän aikana.   

bottom of page